Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je ze současného světa nešťastné, tvrdí Petr Pavel

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Praha - Rusko nesdílí stejné hodnoty jako Západ, a proto není spokojené se současným uspořádáním světa a vede konfrontační politiku vůči Severoatlantické alianci. Na konferenci Stratcom summit v Praze to dnes řekl předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, který označil Rusko za jednu ze dvou největších aktuálních výzev pro alianci. NATO podle něj může nejlépe odpovědět na ruské snažení tím, že bude držet pohromadě a bude pracovat na zajištění odstrašujících vojenských kapacit.

"Rusko je nešťastné ze současného světového řádu založeného na západním typu liberálních demokracií a snaží se ho změnit tak, aby se více shodoval s jeho národním modelem společnosti," řekl Pavel. Podle něj přitom vůči NATO Rusko nevystupuje s klasickou vojenskou agresí, ale zaměřuje se na hybridní nástroje, zejména na propagandu, kterou šíří v klasických médiích i na sociálních sítích.

"Rusko se snaží otřást tím, jak společnosti na Západě vnímají NATO, jeho cíle a činy," řekl Pavel. "Dělá to velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že veřejnost je většinou zvyklá vnímat zprávy prostřednictvím titulků a zkratek, uměle vytvořené informace se mohou zdát pravdivé," dodal. Šíření dezinformací nahrává podle něj i to, že západní společnosti jsou na rozdíl od té ruské otevřené, takže obsah zpráv, které veřejnost dostává, není kontrolovaný.

Z dlouhodobého hlediska se ale podle Pavla ukazuje, že otevřená společnost, i když je zranitelnější, je pro lidi lepším místem k životu, protože dbá na dodržování principů a hodnot. NATO se podle něj musí této své výhody držet.

Zároveň aliance musí posilovat svou soudržnost, kterou se podle Pavla Rusko snaží narušit. Musí také posílit svou společnou obranu, což znamená i dodržet závazek všech členských států vydávat na obranu nejméně dvě procenta HDP. "Našim protivníkům tím ukazujeme, že by agrese byla drahá a měla by malou pravděpodobnost na úspěch," řekl Pavel.

Témata:  Rusko Ruská armáda NATO (Severoatlantická aliance) armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy