Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o italské vládě opět zkrachovala, zemi zřejmě čekají nové volby

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - V Itálii dnes selhal další pokus o vytvoření vládní koalice po březnových volbách. Italská média soudí, že země tak pravděpodobně směřuje k předčasným parlamentním volbám. Prezident Sergio Mattarella přiznal, že nepůjde sestavit vládní koalici ani mezi protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) a středolevou Demokratickou stranou (PD).

Konzultace o dalším vývoji povede prezident v pondělí. Buď vznikne úřednická vláda, nebo bude v činnosti pokračovat kabinet v demisi premiéra Paola Gentiloniho z PD za účelem přípravy nových voleb.

Záhodná bude podle médií v tomto případě i změna volebního systému, protože ten současný vytvořil v zemi patovou situaci.

Volby v březnu vyhrála středopravá koalice protiimigrační Ligy se stranou bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie (FI). Nemá ale většinu v parlamentu a M5S bylo ochotno uzavřít koalici jen s Ligou. Ta to odmítla i kvůli sporu o premiérské křeslo. Hnutí M5S následně oslovilo PD, která ale dnes také nakonec odmítla. Možná koalice středopravého a středolevého bloku se prakticky ani neřešila.

PD byla v otázce spolupráce s hnutím M5S hluboce rozdělena. Nakonec převážilo mínění jejího bývalého šéfa a expremiéra Mattea Renziho, který společnou koalici odmítal.

"Po dvou měsících se počáteční pozice stran nezměnily a vyhlídka na vládní většinu nevznikla," oznámil dnes prezident Mattarella v prohlášení. "V posledních dnech také zanikla možnost dohody mezi Hnutím pěti hvězd a Demokratickou stranou," dodal.

Mattarella proto vyzval všechny politické strany v parlamentu, aby se v pondělí vrátily k dalším konzultacím s cílem naposledy zjistit, zda strany mají jiné nápady na sestavení vládní většiny.

Témata:  Itálie Sergio Mattarella Hnutí pěti hvězd

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy