reklama

Přes tři čtvrtiny z těch, kdo tuto možnost využili, jsou muži. Program je určen těm, kdo nemají naději na získání dokladů v EU, nebo těm, které odradí délka vyřizování azylu nebo podmínky v přetížených zadržovacích centrech.

Řecko za mohutného exodu z Blízkého východu a některých dalších zemí v okolí v roce 2015 a začátkem roku 2016 přijalo 50.000 uprchlíků a žadatelů o azyl, uvedla agentura AFP.

Podle řecké policie se loni vrátilo z Řecka domů přes 20.000 uprchlíků, a to buď dobrovolně, nebo v důsledku vyhoštění.

Příliv uprchlíků do Řecka zpomalila dohoda mezi EU a Tureckem z března roku 2016. Od začátku letošního roku ale přibývá případů, kdy uprchlíci do Řecka vstupují přes pozemní hranici s Tureckem. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že v dubnu bylo zaregistrováno 2900 nově příchozích. Na pěti řeckých ostrovech zůstává v obtížných podmínkách z předchozí migrační vlny stále asi 16.000 uprchlíků.

V Egejském moři se dnes turecká nákladní loď srazila s řeckým armádním plavidlem, které bylo na hlídce a mělo znemožnit lodím s uprchlíky vplout do evropských vod. Řecká loď Armatolos byla na hlídce u břehů ostrova Lesbos v rámci operace NATO. Incident se stal kolem 03:00 SELČ. Podle řecké posádky se turecká nákladní loď přiblížila a po dotyku s řeckým plavidlem odplula, aniž její posádka odpověděla na rádiové výzvy z řecké lodě.

NATO bylo o incidentu informováno. Při události nebyl nikdo zraněn a řecká loď neutrpěla vážné poškození. Turecké ministerstvo dopravy později potvrdilo, že si srážka nevyžádala zraněné ani na jedné straně.