Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Řecka se od roku 2016 vrátilo domů přes 10 tisíc migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Přes 10.000 imigrantů pobývajících na území Řecka využilo od června 2016 do letošního dubna repatriační program Evropské unie a vrátilo se domů. Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Většina navrátilců jsou podle ní Pákistánci, Iráčané a Afghánci.

Přes tři čtvrtiny z těch, kdo tuto možnost využili, jsou muži. Program je určen těm, kdo nemají naději na získání dokladů v EU, nebo těm, které odradí délka vyřizování azylu nebo podmínky v přetížených zadržovacích centrech.

Řecko za mohutného exodu z Blízkého východu a některých dalších zemí v okolí v roce 2015 a začátkem roku 2016 přijalo 50.000 uprchlíků a žadatelů o azyl, uvedla agentura AFP.

Podle řecké policie se loni vrátilo z Řecka domů přes 20.000 uprchlíků, a to buď dobrovolně, nebo v důsledku vyhoštění.

Příliv uprchlíků do Řecka zpomalila dohoda mezi EU a Tureckem z března roku 2016. Od začátku letošního roku ale přibývá případů, kdy uprchlíci do Řecka vstupují přes pozemní hranici s Tureckem. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že v dubnu bylo zaregistrováno 2900 nově příchozích. Na pěti řeckých ostrovech zůstává v obtížných podmínkách z předchozí migrační vlny stále asi 16.000 uprchlíků.

V Egejském moři se dnes turecká nákladní loď srazila s řeckým armádním plavidlem, které bylo na hlídce a mělo znemožnit lodím s uprchlíky vplout do evropských vod. Řecká loď Armatolos byla na hlídce u břehů ostrova Lesbos v rámci operace NATO. Incident se stal kolem 03:00 SELČ. Podle řecké posádky se turecká nákladní loď přiblížila a po dotyku s řeckým plavidlem odplula, aniž její posádka odpověděla na rádiové výzvy z řecké lodě.

NATO bylo o incidentu informováno. Při události nebyl nikdo zraněn a řecká loď neutrpěla vážné poškození. Turecké ministerstvo dopravy později potvrdilo, že si srážka nevyžádala zraněné ani na jedné straně.

Témata:  Imigranti z Afriky a Blízkého Východu Řecko uprchlíci migrace Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.