reklama

Mueller, bývalý šéf FBI, byl loni ministerstvem spravedlnosti pověřen, aby vyšetřil možný ruský vliv na prezidentské volby v USA v roce 2016. Stíhání Manaforta, který před volbami vedl Trumpův volební štáb, ale s pátráním po "ruské stopě" bezprostředně nesouvisí. O možném překročení Muellerových pravomocí v poslední době stále hlasitěji mluví i představitelé konzervativního křídla amerických republikánů v Kongresu.

Manafort čelí dvěma žalobám. Ve Virginii je to obvinění, že se dopustil daňových úniků a bankovních podvodů. Ve Washingtonu je stíhán za praní špinavých peněz a zamlčení lobbistických aktivit ve prospěch proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V obou případech Manafort vinu popírá.

Žádný z těchto činů nemá vztah k hlavní linii Muellerova vyšetřování, což podle soudce Ellise vyvolává otázku, zda se bývalý šéf FBI nezabývá vyšetřováním, k němuž nebyl zmocněn. Mueller podle Ellise nemá neomezené pravomoci a kauzu Paula Manaforta by měl vyšetřovat virginský prokurátor.

Soudce Muellera požádal, aby mu předložil plný text zmocnění, jímž ho loni v srpnu vyšetřováním vlivu Moskvy na volby pověřil náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Verze, kterou virginský soud disponuje, je prý na kritických místech začerněná.

O stejný dokument nedávno Muellera požádalo několik republikánských kongresmanů. FBI ale odmítá Muellerovo pověření poslancům poskytnout s odůvodněním, že jde o listinu související s "živým" vyšetřováním.

Podle amerických komentářů Mueller věří, že při stíhání Manafortových prohřešků přinutí bývalého šéfa Trumpova štábu ke spolupráci v ruském vyšetřování. S podobnou taktikou uspěl u Manafortova zástupce Ricka Gatese, který podle médií výměnou za shovívavost v kriminálních kauzách zřejmě FBI podává citlivé informace z Trumpova okolí.