Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mueller si při stíhání Trumpova spolupracovníka počínal špatně, tvrdí virginský soud

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Federální soudce v americkém státě Virginie dnes ostře kritizoval způsob, jakým zvláštní vyšetřovatel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller vede stíhání Paula Manaforta, bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa. Oznámila to agentura Reuters. Soudce Thromas Ellis nevyloučil, že Mueller překračuje své pravomoci.

Mueller, bývalý šéf FBI, byl loni ministerstvem spravedlnosti pověřen, aby vyšetřil možný ruský vliv na prezidentské volby v USA v roce 2016. Stíhání Manaforta, který před volbami vedl Trumpův volební štáb, ale s pátráním po "ruské stopě" bezprostředně nesouvisí. O možném překročení Muellerových pravomocí v poslední době stále hlasitěji mluví i představitelé konzervativního křídla amerických republikánů v Kongresu.

Manafort čelí dvěma žalobám. Ve Virginii je to obvinění, že se dopustil daňových úniků a bankovních podvodů. Ve Washingtonu je stíhán za praní špinavých peněz a zamlčení lobbistických aktivit ve prospěch proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V obou případech Manafort vinu popírá.

Žádný z těchto činů nemá vztah k hlavní linii Muellerova vyšetřování, což podle soudce Ellise vyvolává otázku, zda se bývalý šéf FBI nezabývá vyšetřováním, k němuž nebyl zmocněn. Mueller podle Ellise nemá neomezené pravomoci a kauzu Paula Manaforta by měl vyšetřovat virginský prokurátor.

Soudce Muellera požádal, aby mu předložil plný text zmocnění, jímž ho loni v srpnu vyšetřováním vlivu Moskvy na volby pověřil náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Verze, kterou virginský soud disponuje, je prý na kritických místech začerněná.

O stejný dokument nedávno Muellera požádalo několik republikánských kongresmanů. FBI ale odmítá Muellerovo pověření poslancům poskytnout s odůvodněním, že jde o listinu související s "živým" vyšetřováním.

Podle amerických komentářů Mueller věří, že při stíhání Manafortových prohřešků přinutí bývalého šéfa Trumpova štábu ke spolupráci v ruském vyšetřování. S podobnou taktikou uspěl u Manafortova zástupce Ricka Gatese, který podle médií výměnou za shovívavost v kriminálních kauzách zřejmě FBI podává citlivé informace z Trumpova okolí.

Témata:  Donald Trump soudy USA Robert Mueller FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy