Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Air France skončil kvůli nedohodě se zaměstnanci

Air France
Air France
Foto: INT

Paříž - Zaměstnanci aerolinek Air France dnes překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Šéf společnosti Jean-Marc Janaillac, který dohodou podmínil své setrvání ve funkci, v reakci na to oznámil rezignaci. Uvedla to agentura AFP.

Proti dohodě zvedlo ruku 55,4 procenta hlasujících. "Přijímám důsledky tohoto hlasování... a odstoupím," sdělil Janaillac novinářům několik minut po ohlášení výsledku. Rezignaci podá vedení francouzsko-nizozemského koncernu Air France-KLM v následujících dnech.

Společnost od února čelila 13 stávkovým dnům, kvůli nimž byla nucena zrušit četné lety. Škodu firma odhaduje nejméně na 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč).

Skupina Air France-KLM prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 118 milionů eur (tři miliardy Kč) z 33 milionů eur před rokem. Aerolinky dnes ještě před hlasováním varovaly, že v letošním roce čekají kvůli stávkám v hlavní francouzské divizi pokles zisku.

Air France musí snížit náklady, aby mohla konkurovat nízkonákladovým rivalům a nové konkurenci z Asie. Některé jiné evropské aerolinky, jako je Lufthansa a British Airways, v uplynulých letech úsporná opatření navzdory odporu a stávkám zaměstnanců provedly, připomněla agentura Reuters.

Témata:  Air France odbory ekonomika letectví a letadla mzdy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy