Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po explozi v Afghánistánu si nejméně 17 mrtvých

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Nejméně 17 mrtvých a 34 raněných si vyžádal výbuch v mešitě v provincii Chóst na východě Afghánistánu. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na místní policii. Dějiště útoku slouží i jako místo k registraci voličů. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil.

Mluvčí místní policie řekl, že v mešitě byli lidé, kteří se zúčastnili odpolední modlitby. Podle něj zřejmě nešlo o sebevražednou akci, ale o explozi výbušnin, které byly zanechány v mešitě. Počet mrtvých a raněných potvrdil šéf zdravotnické služby Chóstu Habíb Šáh Ansárí.

Volby se mají v Afghánistánu konat v říjnu a radikální hnutí Tálibán občany vyzvalo, aby se volebního procesu nezúčastnili. V dubnu při útoku na volební středisko v Kábulu zemřelo 60 lidí. K tomuto útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

Mnoho raněných dnes bylo dopraveno do nemocnice ve městě Chóst a organizace Lékaři bez hranici oznámila, že tam dodala vybavení pro pohotovostní ošetření raněných.

Podle zprávy mise OSN si boje v Afghánistánu loni vyžádaly 3468 zabitých civilistů, dalších 7015 civilistů bylo zraněno. Za dvě třetiny obětí nesli odpovědnost bojovníci z protivládních hnutí. Z toho 42 procent útoků spáchali radikálové z Tálibánu, deset procent bojovníci z takzvaného Islámského státu (IS) a 13 procent blíže neurčené protivládní skupiny. Pětinu z celkového počtu obětí pak měly na svědomí akce provládních sil.

Témata:  Afghanistán výbuch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy