reklama

Tato šokující data uvedli ve své zprávě europoslanci z výboru pro dopravu, kteří vyzvali Evropskou komisi k tomu, aby zakročila. Kvůli fíglům s najetými kilometry vzniká škoda pohybující se ve výši pět až devět miliard eur ročně.

"Je nepřijatelné, aby se lidé, kteří si v Evropě kupují auto, stávali oběťmi podvodů," uvedl lucemburský europoslanec Georges Bach. Podle něj je řešením vytvoření databáze a pečlivé zaznamenání najetých kilometrů. 

Problém s přetočenými tachometry řeší i Česko, kde se prodá až 700 ojetin ročně. Přitom hodnota na tachometru je kromě stáří vozu a jeho vizuálního stavu důležitým faktorem pro určení ceny vozidla. Přesto jde o údaj zavádějící, právě pro snadnou manipulovatelnost s tachometrem.

Proti záměrné úpravě údajů o ujetých kilometrech se dá samozřejmě bránit a to i v rámci českého, občanského práva. Jedná se o tzv. institut vady předmětu koupě a práva z vadného plnění. V českém právu se trestní postižení za stáčení tachometru datuje do roku 2014, kdy bylo vydáno několik soudních rozsudků, kriminalizujících stáčení tachometru.

Asi nejznámější je rozhodnutí Nejvyššího soudu z června 2014, kdy byl muž shledán vinným ze spáchání trestného činu podvodu, když prodal automobil Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379 tisíc s tím, že má najeto 171 tisíc kilometrů, i když vůz předtím koupil v zahraničí s vědomím, že má ujeto 340 tisíc kilometrů.

Počítadlo ujetých kilometrů tak bylo stočeno skoro o polovinu a prodávající se tak obohatil o 169 tisíc korun. Muž byl pak odsouzen k trestu odnětí svobody jednoho roku, i když mu byl výkon trestu podmínečně odložen na osmnáct měsíců.

České ministerstvo dopravy už připravuje novelu zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, podle které by automobily s přetočeným tachometrem mohly přijít o technický průkaz. Novela je ovšem stále ve fázi příprav a zatím naposledy se k ní vyjádřil ministr Dan Ťok letos v lednu v rozhovoru pro deník Právo.

„Kolegové mi říkají, že to není potřeba, protože už teď může přetáčení tachometru spadat pod trestný čin podvodu, když se prokáže, že se tím někdo obohatil. S ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) ale proberu, zda by to nemělo být definováno přesněji. Aby už samotné přetočení tachometru bylo kvalifikováno jako příprava trestného činu," uvedl Právu Ťok.