Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se postavil za Haspleovou, pořád jí chce do čela CIA

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Americký prezident Donald Trump se dnes znovu postavil za svou kandidátku na šéfku Ústřední zpravodajské služby (CIA) Ginu Haspelovou, i když ona sama byla připravena se kandidatury vzdát. Debatu kolem ní vyvolává její role v programu kontroverzních výslechů, při nichž CIA používala kromě jiného i simulované topení.

Gina Haspelová se stala terčem kritiky, "protože byla příliš neústupná vůči teroristům", napsal Trump v jednom ze svých dnešních tweetů.

Haspelovou čeká ve středu slyšení v Senátu. V pátek nabídla, že se nominace vzdá, napsal list The Washington Post. V pátek byla podle listu povolána do Bílého domu, kde se jednalo o její účasti ve výslechovém programu. Haspelová nabídla, že se o funkci ucházet nebude, protože při očekávaném senátním slyšení by mohlo dojít na otázky, které by mohly poškodit pověst CIA.

Podle dnešních zpráv se nakonec Haspelová rozhodla kandidaturu nestáhnout. Zda ji Senát ale do funkce schválí, není při těsném poměru sil 51:49 ve prospěch republikánů jisté. Pozice se uvolnila poté, co se tehdejší šéf CIA Mike Pompeo stal ministrem zahraničí.

"Moje vysoce respektovaná kandidátka na ředitelku CIA Gina Haspelová se dostala do palby, protože byla příliš tvrdá k teroristům. Představte si, že v této velmi nebezpečné době máme nejkvalifikovanější osobu, ženu, jíž se chtějí demokraté zbavit, protože je příliš tvrdá vůči teroru. Pomozte Gině!" tweetoval dnes Trump.

Haspelová působí v CIA 33 let. Řídila mimo jiné i tajnou věznici v Thajsku, kde se osoby podezírané z terorismu vyslýchaly metodami označovanými za mučení.

Témata:  Donald Trump USA CIA mučení vězňů politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy