reklama

Blankenship se uchází o senátorský post. Má za sebou ale trest odnětí svobody, který mu skončil loni. Dostal jej za nedodržení bezpečnostních opatření, kvůli nimž při důlním výbuchu v roce 2010 přišlo o život 29 horníků.

Trump doporučil, aby se voliči rozhodli pro jiné dva republikány, buď pro Evana Jenkinse, nebo Patricka Morriseyho. Vítěz se utká v listopadu s demokratickým senátorem Joem Manchinem.

Republikáni si chtějí udržet nynější převahu v Kongresu a listopadové volby jsou navíc považovány za referendum Trumpova působení v prezidentském úřadu. Demokraté potřebují pro změnu sil získat navíc dvě křesla v Senátu a dalších 23 ve Sněmovně reprezentantů.

"Máme společně šanci nadále dělat velké změny. Problém je ale to, že Don Blankenship, který kandiduje do Senátu, nemůže ve vašem státě vyhrát volby. V žádném případě. Vzpomeňte na Alabamu. Volte poslance Jenkinse, nebo prokurátora Morriseyho!" napsal Trump v tweetu adresovaném "úžasnému lidu Západní Virginie". Blankenship ani lidé z jeho kampaně zatím nereagovali.

V poukazu na Alabamu měl Trump na mysli prosincový souboj v doplňovacích senátních volbách v tomto státě, kde demokrat Doug Jones porazil kandidáta republikánů Roye Moora. Moore čelil obvinění ze sexuálního násilí.