Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku řádil gang zaměřený na uprchlíky, policie zasáhla

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Soluň (Řecko) - Řecká policie po téměř týdnu osvobodila skupinu padesáti běženců, které pašeráci drželi jako rukojmí na severu země. Pašeráci chtěli další peníze, které měli do Řecka poslat rodiny zadržovaných. Policie kvůli podezření z únosu a vydírání zatkla dva Pákistánce, uvedla s odvoláním na řeckou policii agentura AP.

Osvobození uprchlíci, mezi nimiž bylo i pět teenagerů, policii řekli, že pašerákům zaplatili každý 1500 až 3000 (37.500 až 75.000 Kč). Když se dostali do Řecka, zavřeli je pašeráci do komplexu opuštěných budov nedaleko Soluně a požadovali po každém dalších 2000 eur (asi 50.000 Kč). Peníze měli poslat jejich příbuzní.

V zadržované skupině bylo 38 Pákistánců, deset Bangladéšanů a dva Srílančané. Drženi byli šest dnů a dostávali jen minimum vody a jídla. Nalezeni byli ve velmi špatném stavu, jeden z nich musel být hospitalizován kvůli dehydrataci a zápalu plic.

V Řecku je nyní asi 60.000 registrovaných migrantů, ubytovací kapacity jsou často přeplněné, zejména na řeckých ostrovech v Egejském moři. Na ostrovech Lesbos, Chios, Kos, Samos a Leros žije přes 13.000 běženců v obtížných podmínkách. Například v táboře Moria na Lesbu žije kolem 6500 lidí, ačkoli zařízení má kapacitu 3000 osob.

Migranti se v Řecku začali hromadit poté, co evropské země na jaře 2016 uzavřely své jižní hranice. Evropská unie se tehdy potýkala s masovým přílivem migrantů z Blízkého východu, Asie a Afriky, který proudil z Turecka přes Řecko takzvanou balkánskou trasou. Zastavil se až díky uzavření hranic a díky dohodě EU s Tureckem z března 2016.

Témata:  Řecko pašeráctví uprchlíci soudy věznice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.