Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest za "interpretaci dějin"? V Rusku běžná věc, varuje ruský deník

Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Moskva - Interpretace dějinných událostí je v Rusku stále častěji předmětem trestního stíhání a úřady ji často zneužívají k postihu opozičních skupin. Napsal to dnes ruský list Vedomosti s odvoláním na zjištění mezinárodní skupiny ochránců lidských práv Agora. Za posledních deset let došlo podle deníku nejméně ke stovce podobných případů.

Nejčastěji dochází k zákazům distribuce knih nebo k blokování webových stránek, výjimkou ale není ani trestní stíhání. První pokusy kontrolovat s pomocí soudů interpretaci dějin zaznamenali ochránci lidských práv v Rusku v roce 2009, kdy vznikla vládní komise proti falšování dějin.

V roce 2015 se v trestním zákoníku objevil paragraf o postihu za rehabilitaci nacismu. Uplatňuje se nejen proti skutečným neonacistickým projevům, ale i proti analýzám účasti Sovětského svazu ve druhé světové válce a spolupráci SSSR s nacistickým Německem po uzavření smlouvy o neútočení v roce 1939. Zatímco v roce 2014 ještě s použitím tohoto paragrafu v Rusku soudy nikoho do vězení neposlaly, loni to bylo už osm lidí, uvádí Agora.

Od roku 2012 se devítinásobně zvýšil počet odsouzených za užívání a šíření nacistických symbolů. Ve Smolensku byla odsouzena jistá žena, která na internetu publikovala fotografii svého domu z dob nacistické okupace. V Krasnodaru soud odsoudil muže, který publikoval sovětské karikatury z dob druhé světové války zesměšňující hitlerovský režim.

Tresty za "nezákonný" výklad dějin jsou průvodním jevem omezování svobody slova v Rusku, uvádí Vedomosti. Podle analytika Agory Damira Gajnutdinova byla v sovětské éře historie považována za nástroj propagandy, v dnešním Rusku je podřízena "vlastenectví". Šéf humanitárního centra Sova Alexandr Verchovskij upozornil, že jakýkoli pokus vyvrátit panující mýty se trestá a oficiální výklad historických událostí se promítá i do politických represí.

Témata:  Rusko média historie Josif Stalin soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.