reklama

Od ledna do dubna letošního roku požádalo v Německu o azyl téměř 55.000 lidí, tedy o deset procent méně než ve stejném období loňského roku. Nejvíce migrantů do země nadále přichází ze Sýrie. V první pětici nejčastějších žadatelů o azyl jsou také Íránci, Iráčané, Nigerijci a Afghánci.

V dubnu německé úřady rozhodly o více než 20.000 žádostech. Uprchlický status přitom přiznaly jen 16 procentům žadatelů. Dalších 12 procent dostalo takzvanou subsidiární, tedy časově omezenou ochranu.

Méně žadatelů o azyl ve srovnání s loňskem zaznamenaly v první třetině letošního roku také v Rakousku. Pokles je v alpské republice přitom ještě výraznější než v Německu. Žádost o azyl do dubna podalo kolem 5000 lidí, a jejich počet by tak podle odhadů mohl být letos nejnižší od roku 2011. Na vrcholu migrační krize v roce 2015 podalo žádost o azyl v Rakousku 88.300 lidí.

Také v Rakousku jsou nadále nejčastějšími žadateli o azyl Syřané, následovaní Afghánci. Více než padesátiprocentní nárůst počtu žádostí rakouské úřady zaznamenaly u Gruzínců, kteří mohou od loňského roku do EU cestovat bez víz.