reklama

Izrael dnes oznámil, že zasáhl téměř veškerou vojenskou infrastrukturu íránských sil v Sýrii. Šlo o reakci na noční raketový útok íránských sil v Sýrii na izraelské cíle v Golanských výšinách.

Bílý dům ve svém dnešním prohlášení zdůraznil, že Izrael má právo se bránit a označil přítomnost íránských raketových systémů v Sýrii, které jsou namířeny na Izrael, za "neakceptovatelnou" a "velmi nebezpečnou pro celý Blízký východ". Íránská revoluční garda podle Spojených států nese plnou zodpovědnost za "důsledky svého bezohledného chování".

Kreml mezitím vyzval Írán i Izrael, aby ke svému sporu přistupovaly se zdrženlivostí a řešily ho pouze diplomatickou cestou.

Německá kancléřka Angela Merkelová rovněž vyzvala všechny strany, aby ke konfliktu přistupovaly se zdrženlivostí. "Eskalace v uplynulých hodinách ukazuje, že opravdu jde o válku versus mír. Mohu pouze požádat všechny strany o zdrženlivost," uvedla.

Před další eskalací Írán varovala také Francie. "Žádáme Írán, aby se zdržel jakékoliv vojenské provokace a varujeme ho před jeho snahou stát se regionálním hegemonem," uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo zahraničí.

Podobně se vyjádřila také Británie. Ministr zahraničí Boris Johnson vyzval Írán, aby se vyvaroval jakékoliv akce, které by vedla k destabilizaci regionu, a zároveň požádal Rusko, které je spojencem Damašku, aby více usilovalo o politické řešení syrského konfliktu.

Íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily v noci na dnešek zhruba 20 střel a raket na izraelské cíle v Golanských výšinách. Izrael na palbu reagoval a brzy ráno zasáhl desítky íránských cílů v sousední zemi, mimo jiné sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajská centra využívaná elitními íránskými jednotkami v Sýrii. Írán zatím na útoky nijak oficiálně nereagoval.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii usmrtily 23 bojovníků, včetně pěti syrských vojáků. Podle syrské armády zemřeli tři lidé.