Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátrání po zavalených hornících v Polsku pokračují

Důl, ilustrační foto
Důl, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - Po šesti dnech bezvýsledného pátrání po trojici pohřešovaných horníků na jihu Polska se dnes záchrannému týmu podařilo prohloubit otvor do chodby, kde by se podle odhadů měli zavalení muži nacházet. Záchranáři tam poté začali spouštět speciální telefon a balíček se zásobou jídla a tekutin, informovala agentura PAP. Kontakt s havíři se zatím navázat nepodařilo.

Sobotní otřes uvěznil v uhelném dole Zofiówka nedaleko Katovic sedm horníků v hloubce okolo 900 metrů. Při záchranné akci se podařilo dostat ven dvojici z nich, dva další přišli o život a tři se stále pohřešují.

Důlní experti pracující na místě dnes dokázali prohloubit otvor o průměru necelých deset centimetrů, kterým podle mluvčího důlní společnosti JSW začali spouštět speciální komunikační zařízení a balíček se zásobami.

Jde již o druhý pokus vyvrtat díru do důlní chodby nacházející se ve zmíněné hloubce; první skončil nezdarem.

Podle mluvčího záchranný tým dále pokračuje v odčerpávání vody, která v noci na středu zaplavila část podzemí a komplikuje pátrání. Záchranáři mají práci ztíženou i tím, že kvůli vysoké koncentraci výbušného metanu musejí pracovat bez využití elektřiny či dálkově řízených robotů poskytnutých vojenským námořnictvem.

Témata:  Polsko doly neštěstí horníci záchranáři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy