reklama

Najib Razak dnes na svém facebookovém účtu napsal, že se po náročném období rozhodl odletět s rodinou na dovolenou do indonéské metropole Jakarty. Odcestovat měl v úmyslu dnes, vrátit se chtěl příští týden.

Toto oznámení ihned vyvolalo spekulace, že expremiér hodlá ze země uprchnout. U malého letiště na okraji malajsijské metropole Kuala Lumpur se shromáždily desítky lidí. Nasazena byla pořádková policie, ale k žádným násilnostem nedošlo.

Malajsijské ministerstvo pro imigraci následně sdělilo, že Najib Razak a jeho manželka byli zapsáni na černou listinu a nesmějí zemi opustit. Politik na twitteru uvedl, že bude vládní zákaz respektovat.

Najib Razak stál do středečních voleb v čele vlády Národní fronty, která vedla zemi po celou dobu od získání nezávislosti v roce 1957. Pověst tohoto vrcholného představitele ale poškodil korupční skandál kolem investičního fondu 1MDB, který Razak založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (skoro 86 miliard Kč) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na osobním kontě expremiéra se objevilo přes 680 milionů dolarů (14,6 miliardy Kč). Najib Razak veškerá obvinění popírá.

Právě korupční skandál významně přispěl k porážce Národní fronty ve volbách. V nich získala aliance čtyř opozičních stran ve 222členném parlamentu většinu 113 křesel, koalice dosavadního premiéra Najiba Razaka pak 79 křesel.