reklama

Pro zvolení Torry se ve veřejném hlasování vyslovilo 66 katalánských poslanců, proti jich bylo 65. Čtyři poslanci radikální strany CUP se hlasování zdrželi. CUP již dříve avizovala, že nepodpoří nikoho jiného, než sesazeného premiéra Carlese Puigdemonata, který v současnosti čeká v Německu na rozhodnutí tamního soudu o jeho vydání do Španělska.

Aby byl Torra dnes zvolen, potřeboval získat absolutní většinu hlasů, která v parlamentu se 135 křesly činí 68 hlasů. V pondělním druhém kole hlasování 55letému právníkovi a nakladateli ke zvolení postačí již jen prostá většina, kterou se mu už dnes získat podařilo.

Rozhodující v pondělí bude, jak se v druhém kole rozhodnou hlasovat čtyři poslanci CUP. Pokud se opět zdrží, stane se Torra premiérem. Pokud budou hlasovat proti, nebude zvolen ani v pondělí. O tom, jak bude CUP hlasovat ve druhém kole, má její vedení rozhodnout v neděli.

Quim Torra je už čtvrtým kandidátem, jehož separatisté od ustavujícího zasedání parlamentu letos v lednu navrhli. Je ale prvním, který není trestně stíhán. Předchozími kandidáty byli Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull, které španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Sánchez a Turull jsou kvůli tomu ve vazbě a Puigdemont utekl loni koncem října po sesazení z premiérského křesla do Belgie.

Překážkou pro schválení Puigdemonta a Sáncheze nebylo trestní stíhání, ale to, že se nemohli osobně zúčastnit hlasování parlamentu. Turull se ještě na první kolo dostavil, ale neprošel, protože se poslanci CUP zdrželi. Druhé kolo se v případě Turulla už nekonalo, protože skončil ve vazbě.

Pokud by se katalánským poslancům nepodařilo nového předsedu vlády zvolit do 22. května, musely by se konat nové volby. Předcházející předčasné volby se přitom konaly teprve v prosinci.