reklama

Otřes půdy před týdnem uvěznil v uhelném dole Zofiówka nedaleko Katovic v hloubce asi 900 metrů sedm horníků. Záchranářům se podařilo dostat ven dva z nich, dva havíři přišli o život a tři byli od té doby pohřešováni. Po posledním pohřešovaném pátrání pokračuje.

"Záchranný tým objevil jednoho ze tří nezvěstných horníků, nejeví ale známky života," uvedla v prohlášení uhelná společnost JSW bez dalších podrobností. Později JSW oznámila nález druhého těla. Reuters poznamenal, že záchranáři těla našli poté, co ze zaplavené sekce odčerpali vodu.

Záchranáři během uplynulého týdne prorazili otvor do chodby dolu, kde se podle odhadů měli zavalení muži nacházet, a spustili tam speciální telefon a balíček se zásobou jídla a tekutin. Navázat kontakt s havíři se jim ale nepovedlo.

Pátrání po pohřešovaných komplikovala voda, která v noci na středu zaplavila podzemí. Záchranáři rovněž musejí kvůli vysoké koncentraci výbušného metanu pracovat bez využití elektřiny či dálkově řízených robotů poskytnutých vojenským námořnictvem. JSW uvedla, že na záchranné operaci, která je nejsložitější v historii společnosti, se podílí tisícovka lidí.