reklama

Zatímco Kaczyńského právník trvá na omluvě a odškodném, Walesův zástupce chce, aby soud žalobu zamítl. Prvních dvou stání se ani Walesa ani Kazcyński nezúčastnili, požadavky přednesli jejich právní zástupci. Dnes by ale podle polských médií měli vypovídat osobně.

Kaczyński přes svého zástupce soudu sdělil, že trvá na omluvě a odškodném 30.000 zlotých (180.000 korun). Nesouhlasí s tím, že mu Walesa v roce 2016 připsal odpovědnost za letecké neštěstí z roku 2010. Bývalý prezident tehdy uvedl, že psychicky rozrušený Jaroslaw zavolal do letadla svému bratrovi Lechovi, aby ho nehledě na špatné počasí přiměl přistát. Poznamenal také, že Lech se pokaždé podřizoval rozhodnutí svého dvojčete.

Polský vládní speciál v dubnu 2010 přepravoval polskou delegaci do západoruského Smolenska, kde měla uctít památku obětí katyňského masakru, při němž v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila přes 20.000 Poláků. Letadlo se zřítilo a v jeho troskách zahynulo 96 lidí, vesměs členů delegace v čele s prezidentem Kaczyńským.

Ruští vyšetřovatelé za hlavní chybu, která k nehodě vedla, označili rozhodnutí přistát i přes špatnou viditelnost. První polská vyšetřovací komise vedená bývalým ministrem vnitra Jerzym Millerem dospěla k závěru, že vinu nesou i dispečeři, kteří piloty uvedli v omyl. Současné polské vedení s dosavadními závěry nesouhlasí a ustavilo novou vyšetřovací komisi.

Jako svědek vystoupil v dubnu před varšavským soudem v případu havárie polského vládního letounu i předseda Evropské rady Donald Tusk. Svědčil v procesu vedeném proti bývalému šéfovi úřadu své vlády Tomaszi Arabskému a dalším členům jeho týmu. Za obžalobou jsou rodiny obětí leteckého neštěstí u Smolenska, které jsou přesvědčeny, že nebyl zajištěn bezpečný let polské delegace. Podle pozorovatelů chce PiS v Polsku stále populárního Tuska oslabit.