reklama

Po nástupu prezidenta Donalda Trumpa a jeho protiuprchlické politiky, kanadský premiér Justin Trudeau tvrdil, že Kanada je všem uprchlíkům otevřená. Ani ne po roce a půl se však tato politika mění.

„Překročení hranice nezákonným způsobem, obcházení zákona nebo vzdorování správnému azylovému postupu, není volnou vstupenkou pro život v Kanadě,“ varoval kanadský ministr Ralph Goodale.

Vloni hranice z USA do Kanady překročilo 20 000 uprchlíků. Za první čtyři měsíce letošního roku to již bylo 7 500 uprchlíků. Jak varoval Goodale, 90% z nich azyl nedostane.

Denně překročí kanadské hranice až 250 uprchlíků. Překvapivě je mezi nimi velký počet Nigerijců. Ti využívají poměrně dostupná turistická víza do USA. Ze Spojených států pak přecházejí přes nestřeženou hranici do Kanady.

Situaci se zítra přímo do Nigerie vydá řešit mistr pro přistěhovalectví Ahmed Hussen. Ten chce řešit situaci i s Američany. Ti mají s Kanadou dohodu, která značně limituje možnost přijmutí uprchlíka, pokud přijde z USA legální cestou.

Kanaďané obecně, podle The Guardianu, stále uprchlíky vítají, leč z přívalu nelegálních uprchlíku jsou značně konsternovaní. Podle vůdce konzervativní opozice Michelle Rempela ztrácí důvěru ve stát, který není schopen zajistit pravidla.

Nejsilnější hlas proti nekontrolované migraci se ozývá z Ottawy. Sem míří nejvíce uprchlíků. „Tohle není o penězích. Jsme vyčerpaní. Prostě už nemáme žádné zdroje a nemůžeme udělat více,“ prohlásil minulý měsíc ottawský ministr pro uprchlíky David Heurtel.