reklama

Asi osmdesát příslušníků speciálních jednotek vstoupilo na půdu univerzity kolem půl páté ráno. Za barikádami u vchodu se v tu chvíli nacházela asi čtyřicítka studentů, kteří následně objekt bez odporu opustili. Podle Davida se evakuace uskutečnila "v klidu a bez incidentů". Po více než měsíčním protestu zůstal jen nepořádek a popsané zdi a okna.

Areál je nyní v péči úklidových čet, které se jej budou snažit připravit na zkouškové období. To začíná na univerzitě v Rennes už ve čtvrtek. Rektor David uvedl, že vedení školy muselo do řešení protestu zapojit bezpečnostní složky, protože se studentskými organizacemi nebylo možné vyjednávat. Studentský odborový svaz Unef Rennes 2 naopak v příspěvku na twitteru "důrazně odsoudil zbabělost policejního zásahu".

V Rennes se podobně jako v dalších francouzských městech protestovalo proti novému systému přijímání studentů k univerzitnímu studiu schválenému parlamentem v polovině února. Ten omezí teoretické právo francouzských absolventů středoškolského studia jít na univerzitu podle svého výběru za školné maximálně v řádu stovek eur ročně. Cílem projektu je ukončit aktuální přesycení mnohých škol a snížit procento studentů, kteří na univerzitě končí už v prvním ročníku.

Dosavadní volný přístup k vysokoškolskému vzdělání ale považují mnozí Francouzi za jeden ze symbolů rovnosti v zemi, píše AFP. V novém systému jeho odpůrci vidí zavádění "skryté selekce" studentů.

Protesty proti reformě zasáhly desítky univerzit, vláda ale následně slíbila, že konání zkoušek nebude narušeno. Policejní intervence podobné té dnešní se už odehrály ve dvou kampusech v Paříži a jednom v Lyonu. Podle deníku Le Monde jsou ale jednotlivé budovy nebo celé fakulty stále zablokované na 20 univerzitách.

AFP informovala, že kvůli protestním akcím byly dnes zrušeny zkoušky stovkám studentů v Lyonu a Marseille, už minulý týden nastal podobný scénář na pařížském předměstí Arcueil a ve městě Grenoble.