reklama

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale které se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. Dnes se ale v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě očekávají dosud největší nepokoje.

Liga arabských států kvůli přestěhování americké mise z Tel Avivu svolala na středu své mimořádné zasedání, oznámila agentura MENA.

Několik tisíc Palestinců protestuje na několika místech okolo izraelské hranice a malé skupinky se snaží dostat k bariéře střežené izraelskými vojáky na místě demonstranti rovněž zapalovali pneumatiky. Izrael prostřednictvím letáků Palestince varoval, že vojáci zakročí proti komukoli, kdo se pokusí dostat přes hranici. Radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne, již dříve oznámilo, že na dnešní protestní akci očekává desítky tisíc lidí, a naznačilo, že se demonstranti pokusí prolomit hranici.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett v rozhovoru pro izraelský rozhlas řekl, že Izrael bude k hraničnímu plotu v Gaze přistupovat jako k železné oponě a každého, kdo se k němu přiblíží, bude považovat za teroristu.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Zabito při protestech dosud podle Reuters bylo 61 Palestinců, včetně novinářů a mladistvých, a ani jeden izraelský občan. Izrael trvá na tom, že má právo se bránit, a tvrdí, že nejde o nepřiměřené reakce ozbrojených sil.

Arabská agentura MENA dnes s odkazem na arabského diplomata informovala, že Liga arabských států svolala své mimořádné zasedání. Středečního jednání se podle agentury zúčastní velvyslanci členských států při organizaci a řešit se bude otázka "nelegálního rozhodnutí Spojených států přesunout ambasádu do Jeruzaléma".

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy považují Jeruzalém za hlavní město Izraele a že tam bude přesunuta americká ambasáda. Úřad má být oficiálně otevřen dnes odpoledne u příležitosti 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele.

V Jeruzalémě byla v důsledku očekávaného otevření velvyslanectví posílena bezpečnostní opatření. Ráno bylo kolem nového zastupitelství zablokováno několik silnic, které budou opět zprovozněny později odpoledne. Okolí objektu bude během zahajovacího ceremoniálu střežit na 1000 policistů.

USA rovněž vyslaly další příslušníky námořnictva na své základny na Blízkém východě. Důvodem jsou podle izraelského listu The Times of Israel obavy z eskalace napětí v důsledku otevření velvyslanectví v Jeruzalémě.

Pro velvyslanectví byl vyčleněn prostor ve stávajícím objektu amerického konzulátu. Před budovou byly vysázeny červené a bílé květiny do pruhů americké vlajky s modrými květy v horním rohu. Na budovy a městské autobusy bylo umístěno 150 billboardů s hesly oslavujícími Trumpa.