Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko a Maďarsko mají shodný názor na uprchlíky, shodli se premiéři

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Varšava - Polsko a Maďarsko mají shodný názor na politiku týkající se migrantů a uprchlíků. Podle agentury PAP to dnes ve Varšavě prohlásil předseda polské vlády Mateusz Morawiecki po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který je v Polsku na návštěvě.

Orbán na druhé straně podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci řekl, že postoje Maďarska a Polska k novému rozpočtu Evropské unie jsou blízké. Dodal, že ani Budapešť ani Varšava nepodporují krácení zemědělského fondu EU.

Maďarský premiér přitom uvedl, že není proti vytváření nových rozpočtových fondů, ale založení nového fondu by neměl být důvod pro omezování jiných unijních fondů.

Polsko, ale především Maďarsko důrazně odmítají přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie, jak to zamýšlí Evropská komise.

Orbán dal začátkem května najevo, že se mu nezamlouvá navržený dlouhodobý rozpočet unie, který vyčleňuje prostředky na pomoc migrantům. Nepodporuji rozpočet EU, který bere peníze zemědělcům, vědcům a prostředky určené na místní rozvoj a dává je zemím, které přijímají migranty, zdůraznil v této souvislosti předseda maďarské vlády.

Témata:  Viktor Orbán Polsko Maďarsko Mateusz Morawiecki politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.