reklama

Podle agentury RBK si své posty v budoucí vládě udrží ministr zahraničí Sergej Lavrov a ministr obrany Sergej Šojgu. Osud Lavrova byl podle dřívějších zpráv nejistý, jako nový kandidát na funkci šéfa diplomacie údajně připadal v úvahu dosavadní mluvčí Dmitrij Peskov. I státní agentuře RIA Novosti ale dnes kremelské zdroje potvrdily, že Lavrov ve funkci zůstává.

Otazníky ale visí nad osudem dalšího silného muže ruské vlády, vicepremiéra Dmitrije Rogozina. "Jestřáb" v ruské exekutivě, který odpovídal za zbrojní výrobu a kosmický výzkum, má svůj post opustit. Agentura RBK tvrdí, že mu bylo nabídnuto místo šéfa ruské kosmické agentury Roskosmos. Rogozina má nahradit dosavadní druhý muž na ministerstvu obrany Jurij Borisov.

Z ekonomických rezortů nejspíš žádná změna nečeká ministerstvo průmyslu a obchodu, které si podrží Denis Manturov. Ministerstvo financí má dál řídit Anton Siluanov, kterého si navíc Medveděv vybral jako svého prvního náměstka. Z funkce naopak údajně odejdou ministr dopravy Maxim Sokolov, zemědělství Alexandr Tkačov a spojů Nikolaj Nikiforov.

Z devíti vicepremiérů čeká zřejmě odchod z vlády pět - kromě Rogozina ještě Igora Šuvalova, Arkadije Dvorkoviče, Alexandra Chloponina a Sergeje Prichoďka. Jejich místo mají zaujmout Alexej Gordějev, údajně budoucí ministr zemědělství, Taťjana Golikovová, budoucí šéfka rezortu zdravotnictví, a Maxim Akimov, který nahradí Sokolova na ministerstvu dopravy.