Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská tajná služba podnikla razii v pobočkách ruských médií

Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev - Agenti ukrajinské tajné služba SBU dnes podnikli domovní prohlídku v sídle ukrajinské pobočky ruské státní agentury RIA Novosti v centru Kyjeva. Zadrželi šéfa pobočky Kirilla Višinského. Podle jeho advokáta zatím není jasné, z čeho může být obviněn, podle médií je prý ve hře obvinění z vlastizrady. Razie se podle agentury AFP provádí také v televizi Rossija segodňa (známé spíše pod anglickým názvem Russia Today), která patří do stejné mediální skupiny jako zmíněná agentura.

SBU zákrok zdůvodnila "odhalením sítě mediálních struktur kontrolovaných Ruskou federací" a "využívaných zemí-agresorem v rámci hybridní informační války proti Ukrajině", řekla agentuře Interfax-Ukrajina mluvčí SBU. Později dodala, že SBU po ukončení vyšetřovacích úkonů zveřejní získané důkazy. "Prosím vyčkat několik hodin!" přislíbila.

Kyjev vyčítá Rusku anexi Krymu a "okupaci" části východoukrajinského Donbasu, ovládaného proruskými separatisty. Moskva své zapojení do konfliktu v Donbasu, který si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých, stále popírá.

Razie v kancelářích RIA Novosti podle webu ruského deníku Moskevskij komsomolec začala již ráno a agenti SBU provádějí domovní prohlídky také v bytech novinářů z RIA Novosti, a to jak ruských, tak ukrajinských.

RIA Novosti patří do skupiny Rossija segodňa, jejíž šéf Dmitrij Kiseljov vyzval ukrajinské úřady, aby okamžitě propustily Višinského na svobodu a skončily pronásledování médií.

"Není to první případ, kdy kyjevský režim popírá základní práva a svobody, zaručené novinářům," prohlásil Kiseljov, pokládaný za předního propagandistu Kremlu. "Obrátíme se na mezinárodní organizace, včetně novinářských a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, abychom napomohli k ukončení pronásledování novinářů na Ukrajině," dodal.

Témata:  Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy