reklama

Při izraelském zásahu proti pondělní demonstraci přišlo o život nejméně 58 lidí, dnes na hranici zemřel další člověk. Le Drian situaci popsal jako "výbušnou". "Situace na Blízkém východě je výbušná, násilí nahradilo dialog, blíží se to válce. Podporujeme právo Izraele na bezpečí, ale izraelské bezpečnostní potřeby neospravedlňují takovou úroveň násilí," řekl ministr.

Demonstrace se konaly v den, kdy USA v Jeruzalémě otevřely své velvyslanectví, přesunuté z Tel Avivu. Le Drian za to Washington kritizoval. "Máme se Spojenými státy neshody," řekl s tím, že Francie nesouhlasí ani s americkou metodou, protože USA jednají jednostranně.

Belgie se řadí k zemím, které požadují mezinárodní vyšetření pondělních událostí pod dohledem OSN. Izraelská velvyslankyně v Bruselu Simona Frankelová prohlásila o obětech z Gazy, že jsou to všichni teroristé, na což belgické ministerstvo zahraničí reagovalo jejím předvoláním.

Belgický premiér Charles Michel chce, aby se události vyšetřily na mezinárodní úrovni a pod dohledem OSN. Podle něj jsou násilnosti spáchané v pondělí v Pásmu Gazy nepřijatelné.