reklama

"Vzhledem k tomu, že dosavadní vládní struktura prokázala svou funkčnost, žádné zásadní změny se nepředpokládají," citovala předsedu vlády ruská agentura.

Premiér navrhuje, aby dosavadní ministerstvo spojů a informačních technologií dostalo nový název ministerstvo pro digitální rozvoj. "Mělo by se zabývat absolutně aktuálními tématy, která zaměstnávají celý svět," poznamenal premiér.

Další změnou má být rozdělení dosavadního ministerstva školství a vědy na dva úřady - na ministerstvo školství, které by řídilo základní a střední školy, a na ministerstvo vědy a vysokého školství, v jehož kompetenci by byla i ruská Akademie věd.

Ruská vláda patří k největším exekutivním orgánům v Evropě, aparát úřadu vlády má kolem 1500 zaměstnanců. V dosavadní vládě bylo kromě premiéra devět vicepremiérů a 22 ministrů. Kromě ministerstev k ústředním orgánům státní správy patří ještě víc než padesát federálních úřadů a agentur. Čtyři klíčové rezorty - ministerstva vnitra, obrany, zahraničí a pro mimořádné situace - řídí přímo prezident.

Putin se v březnu stal jasným vítězem prezidentských voleb a minulý týden nastoupil svůj už čtvrtý mandát. Den po inauguraci jmenoval do premiérské funkce Medveděva, který stojí v čele federálního kabinetu od roku 2012.