Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová v projevu k Bundestagu: Vztahy s USA jsou důležité, musí přestát spory

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Přes všechny nynější těžkosti zůstávají vztahy se Spojenými státy nesmírně důležité a musejí přestát i názorové rozdíly, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla to dnes ve svém projevu v parlamentu. Zopakovala také, že Evropa musí převzít větší zodpovědnost za svou budoucnost.

Jako příklad názorových rozdílů Merkelová uvedla spory o cla v obchodní politice a zejména mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu, kterou americký prezident Donald Trump tento měsíc vypověděl. Šéfka německé vlády je přesvědčena, že to nebylo správné rozhodnutí. Dohoda, která se připravovala řadu let, podle ní sice není ideální, ale Írán ji dodržuje.

Merkelová má za to, že s Teheránem je potřeba dál jednat třeba o jeho balistickém programu nebo vlivu v Sýrii. "Otázka je, jestli se nám bude lépe jednat, když dohodu vypovíme, nebo když zůstane v platnosti," uvedla kancléřka s tím, že je přesvědčena o druhé možnosti.

Kancléřka také vyslovila přesvědčení, že německá zahraniční politika musí nadále spočívat na multilateralismu. "Ten teď stojí pod velkým tlakem, a proto víme, že Evropa musí vzít svůj osud více do svých rukou, než tomu bylo dosud," poznamenala.

Témata:  Angela Merkelová Německo USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy