reklama

V největší sondáží svého druhu na Slovensku, do které se ve druhé polovině loňska zapojilo přes 2000 LGBT lidí, až 49,6 procenta respondentů uvedlo, že se stali terčem obtěžování, nadávek nebo násilí z důvodu své jiné než heterosexuální orientace. Diskriminaci například při zdravotní péči, na pracovišti či v oblasti služeb přiznalo 39,1 procenta dotazovaných.

Zhruba devět z deseti respondentů, kteří kvůli své sexuální orientaci zažili nějaký incident, ho nenahlásili úřadům. Většina oslovených soudí, že společnost na Slovensku jen v malé míře akceptuje LGBT osoby, byť zároveň uvedli, že za posledních deset let se situace v této oblasti zlepšila.

"Jsou to alarmující čísla. Mohla by být ještě vyšší. Mnozí lidé se na veřejnosti nepřiznávají ke své orientaci," řekl spoluautor průzkumu Andrej Kuruc.

Téměř všichni dotazovaní v sondáži podpořili případné zavedení registrovaných partnerství párů stejného pohlaví, které Slovensko na rozdíl od České republiky a dalších zemí neumožňuje.

Někteří přední politici na pětimilionovém Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, se dříve vyslovili pro zlepšení postavení párů stejného pohlaví. Například prezident Andrej Kiska loni vybídl k odstranění překážek, jimž tyto páry v zemi čelí. Již v roce 2015 se tehdejší slovenský premiér Robert Fico zase vyslovil pro ulehčení některých otázek praktického života párů stejného pohlaví, například v oblasti přístupu partnerů k informacím o zdravotním stavu nebo při dědictví. Změny v této oblasti stát dosud ale nezavedl.