Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulhaři už nechtějí ruské MiGy, nakoupí nové stíhačky

MiG 29
MiG 29
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Sofia - Bulharská vláda dnes schválila, že si armáda pořídí deset nových či použitých stíhaček, aby nahradily zastaralé stíhačky MiG-29 sovětské konstrukce, jakož i 150 bojových vozidel. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na ministra obrany.

Severoatlantická aliance povzbuzuje své východní členy, jako je Bulharsko, které se k NATO přidalo v roce 2004, aby vyvíjelo, nakupovalo a používalo nové alianční vybavení, schopné fungovat spolu se staršími systémy ze sovětské doby. Ale otázku pořízení bojových letadel si bulharské vlády předávají již déle než deset let, poznamenal Reuters.

Podle plánu by si Bulharsko mělo pořídit za 1,8 miliardy leva (asi 23,5 miliardy Kč) nejméně osm stíhaček, odpovídajících aliančním normám, jakož i utratit 1,46 miliardy leva (asi 19 miliard Kč) za obrněná vozidla, uvedl ministr obrany Krasimir Karakačanov. Kontrakty budou vyžadovat souhlas parlamentu.

"Doufám, že podepíšeme kontrakt v přinejmenším jednom projektu do konce roku, pokud nedojde ke zdržení v parlamentu," řekl Karakačanov novinářům.

Bulharsku nabízí švédská firma Saab své stíhačky Gripen. Sofia dostala i nabídku na starší stíhačky F-16 z Portugalska a na stíhačky Eurofighter Typhoon z Itálie. Dodat obrněná vozidla má zájem několik firem, včetně francouzské skupiny Nexter vlastněné státem, finského podniku Patria, německé společnosti Rheinmetasll Defence, americké firmy Textron a švýcarské firmy Mowag, která je součástí koncernu General Dynamics.

Bulharsko si v půli března vybralo ruskou společnost RSK MiG, aby do roku 2022 prováděla údržbu 15 armádních letadel sovětské výroby MiG-29 a modernizovala je. Letka má zůstat akceschopná, než si Sofia pořídí západní stroje. Kontrakt s RSK MiG je na částku 81,3 milionu leva (1,1 miliardy Kč).

Sovětské stíhačky dosluhují i na Slovensku; letos má slovenská vláda rozhodnout, zda nakoupí švédské JAS-39 Gripen, nebo americké F-16.

Česká republika se Švédskem podepsala roku 2004 smlouvu o pronájmu 14 stíhaček JAS-39 na deset let. V roce 2014 byl pronájem prodloužen do roku 2027 s opcí na další dva roky.

Témata:  Armáda Bulharsko Bulharsko F-16 Eurofighter Typhoon MiG 29

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy