Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci nabídli Palestincům léky. Ti je nazvali vrahy a pomoc odmítli

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Organizátoři protestů v Gaze, kteří jsou vedeni radikálním hnutím Hamás, dnes odmítli přijmout náklad léků a zdravotnických potřeb z Izraele. Uvedli, že si nebudou brát léky od vrahů, informovala agentura AP. Izraelská střelba při pondělních protestech v Gaze si vyžádala bezmála 60 životů mezi Palestinci, dalších přes 2700 lidí bylo zraněno.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že situace v nemocnicích v Gaze je teď jako za války, jelikož vysoký počet zraněných je značnou zátěží pro už tak oslabené zdravotnictví. Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi hnutí Hamás a Izraelem v roce 2014. Hamás v Gaze vládne.

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za ukončení blokády a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Demonstrace organizátoři označili za "Velký pochod návratu" a v pátek chtějí v protestech pokračovat. Izrael Hamás viní z toho, že protesty zneužívá k útokům na Izrael.

Hnutí Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Na hranicích s Gazou od posledního ozbrojeného konfliktu v roce 2014 přetrvával relativní klid, násilí znovu propuklo až loni v prosinci, kdy americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a uvedl, že tam bude přesunuta americká ambasáda. Hamás tehdy vyhlásil další intifádu, tedy povstání proti Izraeli.

Americké velvyslanectví bylo v Jeruzalémě oficiálně otevřeno toto pondělí, u příležitosti 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele. Dnes svou ambasádu v Jeruzalémě otevřela Guatemala.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda Jeruzalém považuje za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Gaza už deset let čelí izraelské a egyptské blokádě. Nemocnice v pásmu se potýkají s častými výpadky elektřiny a nejsou schopny těžce nemocným pacientům poskytnout adekvátní lékařskou péči. V enklávě je rovněž vysoká nezaměstnanost.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael násilí léky Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.