Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci v Iráku zajali členy volební komise

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Ozbrojení muži dnes v severoiráckém Kirkúku obsadili několik volebních místností a zabránili pracovníkům volební komise pokračovat ve sčítání hlasů ze sobotních parlamentních voleb. Na tiskové konferenci to oznámil člen volební komise Rijád Badrán.

Premiéra Hajdara Abádího zároveň vyzval, aby zajistil ochranu pracovníků komise. Ze severní provincie Kirkúk byly hlášeny podvody a nefunkční volební zařízení a Abádí v úterý řekl, že by se tam výsledky měly sečíst ručně.

Prokážou-li se podobné problémy i jinde, pak by se podle premiéra mělo znovu sčítat v celém Iráku. Abádí byl favoritem voleb, jeho blok ale podle předběžných výsledků skončil na třetím místě.

V Kirkúku zůstaly nespočteny hlasy ze 186 volebních uren, podle Badrána je tam 90 procent hlasů už sečteno. Badrán nevěděl, k jaké skupině či straně se ozbrojenci hlásí. Chtějí prý, aby komise změnila výsledky sčítání. "Pracovníci komise jsou v situaci rukojmích," řekl. Konečné výsledky by podle něj měly být oznámeny do dvou dní.

Několik politických stran vzneslo obvinění z volebních podvodů. Na problémy v Kirkúku a také v sousední Sulajmáníji, kde žijí převážně Kurdové, ale také Arabové a Turkmeni, upozornily kurdské opoziční strany. V obou provinciích podle nich kvůli podvodům získala neúměrně velký náskok jedna z hlavních kurdských stran Vlastenecký svaz Kurdistánu. Podle předběžného výsledku je vítězem voleb skupina kolem šíitského duchovního Muktady Sadra.

Sobotní volby byly prvním hlasováním od loňské porážky radikálního hnutí Islámský stát (IS), které obsadilo sever Iráku v roce 2014. Porazit se ho podařilo loni v prosinci dobytím Mosulu.

Irák je ale stále dějištěm násilí. Dnes je hlášen útok sebevraha u Bagdádu. Zabil tam osm lidí a dalších asi 30 zranil. Nálože odpálil ve stanu, v němž byli shromáždění pohřební hosté. Útok se stal ve 12:30 SELČ ve městě Tádží, které leží u severního okraje Bagdádu. Mezi mrtvými jsou členové iráckých bezpečnostních sil a také šíitských oddílů, jež se podílely na boji proti IS.

Témata:  volby Irák násilí únos / rukojmí terorismus

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy