Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva vyzvala Izrael i Palestinu k ukončení násilí

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: jpost.com

Moskva/Ankara/Jeruzalém/Gaza - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k ukončení násilí mezi Izraelci a Palestinci. Putin to řekl v dnešním telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, v němž oba politici vyjádřili znepokojení nad vysokým počtem obětí.

Od pondělka přišlo při palestinských protestech na hranici Pásma Gazy o život 62 Palestinců. Zástupce hnutí Hamás, které pásmu vládne, dnes řekl, že z těchto 62 obětí bylo 50 členů Hamásu.

Putin řekl, že je třeba obnovit mírový proces a vyhnout se násilí. Moskva vyzvala Izraelce a Palestince, aby se zdrželi dalších provokací, které by mohly situaci ještě zhoršit. Ministr zahraničí Sergej Lavrov se rovněž pozastavil nad vysokým počtem obětí, ale konstatoval také, že část viny nese Hamás. Extremisté podle něj zneužívají civilisty k protiizraelským protestům, i když existuje riziko, že se protesty zvrhnou v násilnosti.

Zástupce Hamásu Saláh Bardavíl dnes přiznal, že nejméně 50 z obětí byli členové jeho hnutí. Tři své oběti přiznala další extremistická skupina z Pásma Gazy Islámský džihád.

Mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus řekl, že to dokazuje to, co mnozí nechtějí slyšet, totiž že protesty organizoval Hamás a vydával je za poklidné demonstrace, což "nemůže být pravdě vzdálenější".

Konrikus zároveň přiznal, že propagandisticky z událostí vytěžil víc Hamás než Izrael, kterému se nepodařilo veřejnosti a světu dostatečně vysvětlit důvod násilí a pohled z izraelské strany. "Nedokázali jsme vysvětlit, co bráníme. Zvítězilo pojetí palestinské strany. Vysoký počet obětí nám prokázal špatnou službu," řekl mluvčí. Zastával se ale vojáků a tvrdil, že na hranici byli nasazeni odstřelovači, kteří se chovají profesionálně a jednají jenom na přesný rozkaz, nikoli ve snaze zabíjet za každou cenu.

Témata:  Rusko Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) násilí diplomacie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy