Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naše rozvědka měla vzorky novičoku, tvrdí německé noviny

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Berlín - Německé tajné službě se podařilo v 90. letech získat vzorek nervově paralytické látky novičok, kterou byli podle Británie na počátku března v jihoanglickém Salisbury otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Informoval o tom dnes německý list Süddeutsche Zeitung, podle kterého mají právě díky tajné akci Spolkové zpravodajské služby (BND) západoevropské státy o látce vyvinuté v Sovětském svazu dostatek informací.

Podle informací, které shromáždili novináři čtyř německých médií - listů Süddeutsche Zeitung a Die Zeit a televizních stanic NDR a WDR, nabídl v 90. letech německé rozvědce spolupráci jistý ruský vědec, který se podílel na vývoji látky novičok. Později se Rusovi a jeho manželce podařilo do Německa propašovat vzorek nervově paralytické látky, která se v 70. a 80. letech vyvíjela v Sovětském svazu.

Po první analýze látky ve švédské laboratoři se podle listu Süddeutsche Zeitung tehdejší německý kancléř Helmut Kohl rozhodl podělit se o informace o novičoku se spojenci. Nejpozději od konce 90. let tak podle německých médií měli k dispozici vzorek novičoku a informace o jeho složení nejen v Německu, ale i v USA, Británii, Francii, Nizozemsku a Kanadě. Podle listu Süddeutsche Zeitung je možné, že armádní laboratoře v těchto zemích dokonce látku v malém množství připravovaly, aby vyvinuly protilátky pro případ nasazení novičoku Ruskem.

Právě díky úspěšné spolupráci německé BND s ruským vědcem tak podle německých médií mohla mít Británie k dispozici protilátku, kterou použila při léčbě Sergeje a Julije Skripalových.

Spolupráce německé rozvědky s ruským vědcem byla přísně tajná, a je tak možné, že se o ní nezachovaly v archivech BND žádné spisy. Tehdejší kancléř Kohl podle médií dokumenty popisující operaci po přečtení ničil. Kancléřství i rozvědka BND komentář k informacím o novičoku odmítly.

Skutečnosti, že Německo o novičoku a tedy o porušování mezinárodní úmluvy o chemických zbraních ze strany Ruska ví, si podle Süddeutsche Zeitung byly vědomy i ruské tajné služby. Němečtí zpravodajci to totiž svým kolegům naznačili během návštěvy Helmuta Kohla v Moskvě. Před veřejností se kancléř rozhodl existenci nervově paralytické látky zamlčet, aby nezatížil svůj dobrý vztah s ruským prezidentem Borisem Jelcinem, uvedl německý list.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla a několikrát uvedla, že obdobnou látku mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česko nebo USA. Český prezident Miloš Zeman před časem prohlásil, že se jed novičok v malém množství vyráběl i v ČR. České ministerstvo zahraničí následně zdůraznilo, že v ČR se podobné látky vyrábějí pouze v mikroskopickém množství a že prezident hovořil o látce nesoucí jiné označení než jed použitý v anglickém Salisbury.

Témata:  Německo BND chemické zbraně novičok Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy