Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánský prezident se omlouvá za nálet na školu

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Afghánský prezident Ašraf Ghaní se dnes omluvil za nálet na náboženskou školu provedený armádou začátkem dubna v provincii Kunduz na severovýchodě země. Letecký úder si podle mise OSN vyžádal 36 obětí na životech, mezi nimiž bylo 30 dětí.

Bojové vrtulníky zasáhly raketami a palbou z těžkých kulometů shromáždění při ceremoniálu náboženské školy v kunduzském okrese Daští Arči, jehož se zúčastnily stovky mužů a chlapců. Mise OSN v prohlášení vydaném 7. května s odvoláním na spolehlivé zdroje upřesnila, že vedle téměř čtyř desítek mrtvých si útok vyžádal 71 zraněných, přičemž 51 postižených byly děti.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany v den úderu, 2. dubna, tvrdil, že bylo zabito přes 30 bojovníků islamistického hnutí Tálibán, kteří se v místě náletu shromáždili. Žádný civilista prý nebyl přítomen. Mělo jít o útok na radikály, kteří se účastnili vojenské přehlídky.

Ghaní se podle prohlášení vydaného úřadem prezidenta dnes setkal s rodinami obětí a s představiteli místních úřadů a omluvil se jim. "Rozdíl mezi zločinci a legitimní vládou je ten, že legitimní vláda se za spáchané chyby omluví," citovala agentura AFP z prohlášení.

Šéf státu slíbil, že vláda vyplatí rodinám obětí odškodné. Zavázal se rovněž, že nechá postavit minaret na památku obětí krvavé události a také mešitu pro celý region.

Témata:  Afghanistán letectví a letadla děti úmrtí školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy