reklama

Hlavním tématem večerních diskusí měly být původně inovace a digitalizace, šéfy států a vlád ale hlavně čeká debata o tom, jak zachránit jadernou dohodu s Íránem po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa ji vypovědět a jak postupovat vůči USA v situaci, kdy na konci května zřejmě Američané uvalí vysoká cla na dovoz oceli a hliníku.

Prezidenti a premiéři při příjezdu na večeři s novináři nemluvili. Už odpoledne před ně ale předstoupil předseda unijních vrcholných schůzek Donald Tusk a na adresu svého amerického jmenovce Trumpa volil ostré výrazy.

Evropská unie musí podle Tuska především "náladovému" postupu Trumpovy administrativy čelit "jednotnější než kdy dříve". Trumpovi však podle Tuska paradoxně právě proto může být EU vděčná, protože ji stávající atmosféra zbavila veškerých iluzí a přinutila přemýšlet o způsobech, jak se spoléhat především sama na sebe.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová by měli své kolegy seznámit s výsledky svých nedávných rozhovorů s Trumpem. Unie jadernou dohodu s Íránem pokládá za zásadní pro světovou i evropskou bezpečnost a chce ji držet do té doby, dokud se jí bude řídit Teherán. EU také začíná přemýšlet, jak chránit své firmy před možnými dopady obnovených amerických sankcí.

Jednota je podle šéfa unijních summitů významná i při stávajícím sporu s USA o cla na dovoz oceli a hliníku. Dočasná výjimka skončí na konci května a EU žádá, aby byla z cel vyjmuta trvale. Tusk dnes odmítl americké zdůvodnění cel bezpečnostními obavami. "Je absurdní si vůbec myslet, že by EU mohla být hrozbou Spojeným státům. Do téhle diskuse je třeba vrátit realitu, která v ní nyní chybí," prohlásil.