reklama

Podle dnešního sdělení předsedy EP Antonia Tajaniho by mohl Zuckerberg do Bruselu přiletět už příští týden. Zuckerberg před časem vypovídal na veřejném slyšení před americkými senátory ve Washingtonu. Schůzka s představiteli europarlamentu by se měla ale uskutečnit za zavřenými dveřmi.

"Naši občané si zaslouží úplné a detailní vysvětlení," uvedl Tajani v prohlášení na twitteru. "Vítám rozhodnutí Marka Zuckerbega, že osobně předstoupí před zástupce 500 milionů Evropanů. Je to krok správným směrem k obnovení důvěry," dodal předseda EP.

S Zuckerbergem by se podle Tajaniho měli setkat kromě Tajaniho také předsedové jednotlivých parlamentních frakcí a předseda a zpravodaj výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Podle zdroje agentury AFP by měl Zuckerberg s představiteli europoslanců hovořit na takzvané konferenci předsedů, která se tradičně koná ve čtvrtek.

Předseda liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt už na twitteru napsal, že bude setkání s šéfem Facebooku bojkotovat, pokud se bude skutečně konat za zavřenými dveřmi. "Musí to být veřejné slyšení - proč ne Facebook Live?" uvedl s odkazem na službu sociální sítě zajišťující živý přenos.

Evropský parlament se několik týdnů pokoušel Zuckerberga přimět k tomu, aby přijel do Bruselu vysvětlit kauzu kolem zneužití dat téměř 90 milionů uživatelů facebooku firmou Cambridge Analytica, která se podílela na volebních kampaních v několika zemích světa, údajně i v Česku. Podle AFP bylo mezi postiženými uživateli také 2,7 milionu občanů EU. Zuckerberg se nejprve pokoušel vyslat místo sebe svého zástupce pro styk s veřejností Joela Kaplana.

O účast na slyšení před poslanci žádal Zuckerberga před časem i britský parlament. Mediálnímu výboru ale nakonec na otázky odpovídal jen technologický ředitel Facebooku Mike Schroepfer.