reklama

Východní Ghúta byla poslední větší oblastí u Damašku ovládaná povstalci a syrská armáda ji obsadila v polovině dubna. Podobně jako v případě jiných regionů, kde působila opozice, ozbrojenci i jejich rodiny tam přistoupili na evakuaci a většina z nich zamířila do Idlibu.

De Mistura dnes řekl, že se události v Sýrii odehrávají podle klasického scénáře: bombardování, vyjednávání, evakuace. V Idlibu ale jde "o 2,3 milionu osob, z nichž polovina jsou evakuovaní, kteří nemají kam odejít," řekl De Mistura na jednání Rady bezpečnosti OSN věnovaném syrskému konfliktu.

De Mistura také sdělil, že je povzbuzen úterní diskusí v kazašské Astaně, kde se jednalo o tom, jak "se vyhnout nejhoršímu scénáři v Idlibu". Rozhovory prý ale neskončily žádným posunem v otázce, jak konflikt řešit.

Schůzek se účastní Írán, Rusko a Turecko a jejich zástupci v závěrečném prohlášení v úterý oznámili, že příště se sejdou v červenci v Soči. Tyto tři země začaly jednat v roce 2017 poprvé v Astaně, později se schůzky konaly i jinde. Na jednání bývají také zástupci Damašku a opozice.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij řekl, že "řešení pro Sýrii je jednoduché: obnovit svrchovanost Damašku nad jejím územím". "Nemůžete-li nebo nechcete-li nám tento problém pomoci vyřešit, pak nám v tom alespoň nebraňte," řekl Poljanskij na adresu Washingtonu.

Spojené státy se účastní rozhovorů, které pořádá OSN. Podporují odpůrce syrské vlády a spolu s nimi prosazují odstoupení prezidenta Bašára Asada.

Nizozemský velvyslanec při OSN Karel van Oosterom před jednáním Rady bezpečnosti OSN řekl, že hlavní problém pro vyjednání míru v Sýrii je nyní pozice Damašku, který se odmítá zapojit do skutečné diskuse.