Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Očekáváme krveprolití obrovských rozměrů, varuje OSN před bojem od Idlib

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Damašek - Pokud se v syrské provincii Idlib zopakuje scénář známý z východní Ghúty, bude počet obětí i zkázy šestinásobný. Řekl to dnes zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Naznačil tak očekávané boje o Idlib, kam se uchýlilo mnoho odpůrců syrského režimu, ozbrojených skupin, i civilistů.

Východní Ghúta byla poslední větší oblastí u Damašku ovládaná povstalci a syrská armáda ji obsadila v polovině dubna. Podobně jako v případě jiných regionů, kde působila opozice, ozbrojenci i jejich rodiny tam přistoupili na evakuaci a většina z nich zamířila do Idlibu.

De Mistura dnes řekl, že se události v Sýrii odehrávají podle klasického scénáře: bombardování, vyjednávání, evakuace. V Idlibu ale jde "o 2,3 milionu osob, z nichž polovina jsou evakuovaní, kteří nemají kam odejít," řekl De Mistura na jednání Rady bezpečnosti OSN věnovaném syrskému konfliktu.

De Mistura také sdělil, že je povzbuzen úterní diskusí v kazašské Astaně, kde se jednalo o tom, jak "se vyhnout nejhoršímu scénáři v Idlibu". Rozhovory prý ale neskončily žádným posunem v otázce, jak konflikt řešit.

Schůzek se účastní Írán, Rusko a Turecko a jejich zástupci v závěrečném prohlášení v úterý oznámili, že příště se sejdou v červenci v Soči. Tyto tři země začaly jednat v roce 2017 poprvé v Astaně, později se schůzky konaly i jinde. Na jednání bývají také zástupci Damašku a opozice.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij řekl, že "řešení pro Sýrii je jednoduché: obnovit svrchovanost Damašku nad jejím územím". "Nemůžete-li nebo nechcete-li nám tento problém pomoci vyřešit, pak nám v tom alespoň nebraňte," řekl Poljanskij na adresu Washingtonu.

Spojené státy se účastní rozhovorů, které pořádá OSN. Podporují odpůrce syrské vlády a spolu s nimi prosazují odstoupení prezidenta Bašára Asada.

Nizozemský velvyslanec při OSN Karel van Oosterom před jednáním Rady bezpečnosti OSN řekl, že hlavní problém pro vyjednání míru v Sýrii je nyní pozice Damašku, který se odmítá zapojit do skutečné diskuse.

Témata:  Syrská krize Sýrie Armáda Sýrie OSN (Organizace spojených národů) humanitární krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy