Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané simulovali pobyt na Měsíci, pěstovali při něm zeleninu

Měsíc v úplňku
Měsíc v úplňku
Foto: Pixabay

Peking - Skupina čínských dobrovolníků ukončila 150 denní pobyt v izolaci laboratoře, v níž byl simulován pobyt na Měsíci. Agentura Nová Čína zveřejnila záběry na dobrovolníky vycházející s maskami na tvářích a s koši ovoce a zeleniny, kterou ve stanici vypěstovali.

Jde už o druhý pobyt této skupiny v podobných podmínkách. Peking investuje miliardy dolarů do vesmírných programů, napsala agentura AFP, ale posádku k Měsíci v příštím desetiletí ještě poslat nehodlá.

V uzavřené laboratoři byly vytvořeny podmínky, s nimiž by se mohli setkat příští účastníci letu na Měsíc. V koších, jež studenti vynášeli ze stanice, byla například mrkev a jahody.

Účelem experimentu bylo otestovat lidský organismus v uzavřeném prostoru. Účastníky byli čtyři studenti pekingské univerzity Pej-chang. Čtyři měsíce strávili v modulu Jüe-kung 1 (Měsíční palác 1) na ploše 160 metrů čtverečních. Jejich úkolem bylo obstát v dlouhé misi bez vnější pomoci. Skupina se už loni podrobila podobnému testu, který trval 60 dní.

Odpad byl na stanici likvidován pomocí biofermentace, rostliny byly pěstovány s využitím odpadu z jídla a domácnosti.

Měsíční palác tvoří dvě buňky určené k pěstování zeleniny a ovoce a jedna, která sloužila jako příbytek. Ta měřila 42 metrů čtverečních a byly v ní čtyři prostory určené ke spaní, společné místo, koupelna, místo určené ke zpracování odpadu a další k chovu zvířat.

I když Čína v příštích deseti letech let na Měsíc neplánuje, podobné experimenty jsou přípravou lidí k dlouhodobému pobytu na Měsíci.

Témata:  Měsíc 1 Čína vědci vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy