reklama

Třídenní výstava začala v neděli v Rijádu a očekávalo se, že ji navštíví až 80.000 lidí. Na akci, která nabízela nejen modely automobilů, ale i jízdu na simulátorech, přišlo mnoho žen. Ty živě diskutovaly o nejlepších autech pro své potřeby.

Král Salmán loni v září vydal dekret, kterým povolil ženám získat řidičské oprávnění a zasednout za volant. Kýžený termín je stanoven na 24. června.

O autosalon měly zájem nejen budoucí řidičky, ale také banky, které jsou připraveny pomoci zákaznicím s financováním nákupu auta. "Chci se dozvědět něco víc o cenách a o autech vůbec," řekla návštěvnice Šajmáa Fadlová, když nastoupila do jednoho z vystavených aut a začala si nastavovat zpětné zrcátko.

Saúdská Arábie je jednou z nejkonzervativnějších muslimských zemí, zmodernizovat se ji teď snaží korunní princ Muhammad. Chce také rozšířit zdroje příjmů a vytvořit více odvětví, aby království nebylo závislé pouze na příjmech z prodeje ropy. Kromě toho se snaží uvolnit společenský život. V království mohou například nově fungovat kina a ženy mohou chodit stejně jako muži na sportovní utkání.

Povolení řídit auto změní milionům Saúdských Arabek život. V království žije zhruba deset milionů žen starších 20 let, i když toto číslo zahrnuje i cizinky. Možnost řídit auto možná ženám rozšíří obzory, zároveň to ale omezí pracovní příležitosti mužů, kteří dosud fungovali jako rodinní řidiči, uvedla agentura Reuters.

"Potřebuji auto každý den do práce a navíc musím jezdit i pro potřeby rodiny. Místní doprava je drahá, auto mi ušetří hodně peněz," řekla vládní zaměstnankyně Mahá Ádil Rahmánová.