Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola se v Kongu rozšiřuje, hlášen je případ z města

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - Nákaza smrtícím virem ebola v Kongu dospěla do "nové fáze" poté, co byl ohlášen první nález ve městě Mbandaka, řekl ve středu večer konžský ministr zdravotnictví Oly Ilunga. Hlavní město severozápadní Rovníkové provincie má asi milion obyvatel a nachází se na břehu řeky Kongo, která slouží jako dopravní tepna. Dříve registrovali zdravotníci ebolu jen v odlehlejší oblasti v okolí městečka Bikoro.

"Vstupujeme do nové fáze propuknutí eboly," řekl Ilunga s tím, že nákaza nyní zasahuje tři oblasti, včetně jedné městské. "Od nahlášení výstrahy v Mbandace pracují naši epidemiologové v terénu, aby identifikovali osoby, které byly v kontaktu s pravděpodobnými nakaženými," citovala agentura Reuters ministrovo prohlášení.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu varovala, že přenesení nákazy do Mbandaky může výrazně zkomplikovat boj s aktuálním výskytem eboly, která už má zřejmě na svědomí 23 životů. Laboratorní testy provedené před Ilungovým prohlášením nicméně zatím obávanou krvácivou horečku potvrdily pouze u dvou obětí. Je to už podeváté, co se ebola v Kongu objevila od první nákazy v povodí řeky Ebola v 70. letech.

Konžské úřady plánují v reakci na poslední vývoj posílit kontroly obyvatel opouštějících Mbandaku. WHO už ve středu doručila na severozápad Konga 4000 dávek experimentální vakcíny a následovat bude v nejbližších dnech další várka. Mezi prvními podstoupí očkování zdravotníci, kteří brání šíření nemoci, a osoby, které podle odborníků přišly s virem do styku. Experti už v Rovníkové provincii identifikovali 432 takových případů.

Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení. Oficiální lék na něj zatím není k dispozici, ovšem experimentální vakcína společnosti Merck zaznamenala v rámci testů působivé výsledky.

Podle publicistického serveru Vox látku už v roce 2003 vyvinula kanadská vládní zdravotnická agentura a při testech na opicích byla stoprocentně úspěšná. "Kvůli nedostatečnému zájmu farmaceutických společností před nákazou v západní Africe však doslova ležela na poličkách, než na ni v roce 2014 Merck odkoupil licenci," napsal web.

Vakcína pak byla v omezeném množství nasazena při epidemii z let 2014 až 2016, která zabila na západě Afriky přes 11.300 lidí. Výsledky testu byly "ohromující". "U 5837 osob, které vakcínu dostaly, nebyl zaznamenám žádný případ eboly. Naopak u kontrolní skupiny, která vakcínu nedostala, se vyskytlo 23 případů," uvedl Vox.

Očkování v Kongu začnou podle ministerstva zdravotnictví na začátku příštího týdne.

Témata:  ebola Kongo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy