Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo sčítá výdaje za uprchlíky: Částka vás ohromí, přitom ještě není konečná

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Na boj proti příčinám migrace a péči o uprchlíky dalo Německo loni téměř 21 miliard eur (536 miliard korun). S odvoláním na vládní údaje to uvedl deník Handelsblatt, podle něhož ale v částce ještě nejsou zahrnuty všechny výdaje obcí související s migrací.

Většina z 20,8 miliardy eur směřovala na opatření, která mají zlepšit situaci v zemích, odkud migranti do Evropy směřují. Loni na ně šlo 14,2 miliardy eur.

Zbylá částka - tedy 6,6 miliardy eur - směřovala do spolkových zemí a do komunální oblasti, kde byla využita zejména na integraci uprchlíků, náklady na jejich ubytování a další podobné výdaje.

Náklady spojené s migrací v Německu v posledních letech výrazně narostly, protože do země od roku 2015 přišlo kolem 1,4 milionu žadatelů o azyl. Navzdory tomu se díky velmi dobré hospodářské situaci daří spolkové republice tyto výdaje krýt bez deficitů státního rozpočtu.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy