Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský Musk? Soukromá firma poprvé poslala raketu do kosmu

Exoplaneta 40307g je zatím nejnadějnější pravděpodobnou hostitelkou života
Exoplaneta 40307g je zatím nejnadějnější pravděpodobnou hostitelkou života
Foto: J. Pinfield / RoPACS

Peking - Do vesmíru dnes vypustila svou raketu poprvé čínská soukromá firma. Devítimetrová raketa společnosti OneSpace Technology odstartovala z vesmírného střediska na severozápadě země a úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu, informovala agentura Nová Čína.

Raketa OS-XO dokáže vynést náklad o hmotnosti 100 kilogramů na oběžnou dráhu vzdálenou 800 kilometrů od Země, uvedla čínská státní média. Aparát užívá jako pohon tuhé palivo. Cílem mise je sbírat data pro výzkumný projekt, na němž OneSpace pracuje společně se státní firmou Aviation Industry Corporation of China.

"Vypuštění rakety OS-XO, vyvinuté soukromou firmou OneSpace Technology se sídlem v Pekingu, je prvním případem, kdy nestátní čínská raketa úspěšně vstoupila na orbitu," napsala agentura Nová Čína.

Čínská soukromá firma OneSpace, založená v roce 2015, je přirovnávána k americké společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska v jejích začátcích. Její výkonný ředitel Šu Čchang se tomuto srovnání nebrání.

"Situace firmy OneSpace je nyní velmi podobná té, v níž byla ve svých počátečních letech SpaceX. SpaceX je první v USA. My jsme první v Číně," řekl zpravodajskému serveru CNN Šu Čchang. "Toto je první raketa vyvinutá a postavená výhradně s využitím domácích technologií," dodal.

Někteří experti ale na tvrzení čínské soukromé firmy pohlížejí skepticky. Xin Zhang, který vyučuje kosmické inženýrství na hongkongské univerzitě, vyjádřil pochybnosti, že by celá raketa byla vlastním dílem firmy OneSpace. Podle šéfa OneSpace trval vývoj a stavba rakety pouhé tři roky. "To je nadzvuková rychlost," podotkl Xin, podle kterého na takovém projektu firmy pracují až deset let.

OneSpace předpokládá, že v průběhu příštího roku uskuteční deset misí nosných raket. "Doufám, že bychom se mohli stát jedním z největších specialistů na světě na vynášení malých satelitů na oběžnou dráhu," řekl Šu Čchang.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. Do roku 2022 chce Čína mít vlastní trvale obydlenou orbitální stanici.

Témata:  Čína vesmir EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy