reklama

Britská ministerská předsedkyně je přesvědčena, že její země musí opustit celní unii s EU, aby mohla uzavírat vlastní obchodní dohody se zahraničím. Její vláda je ale v názorech na budoucí celní uspořádání rozdělena.

Podle londýnského listu se ministři na úterní schůzi vlády dohodli, že Británie by se měla pokusit o setrvání v celní unii, pokud technologie potřebná pro kontrolu hranic Severního Irska s Irskou republikou nebude do roku 2021 připravena. Podle informovaných vládních úředníků by se tak mohlo stát až v roce 2023.

Premiérka Mayová dnes na unijním summitu v Sofii informace tisku rázně popřela a ujistila, že Británie neupouští od plánu vystoupit z celní unie EU. "Ne. Spojené království opustí celní unii, neboť opouštíme Evropskou unii. Samozřejmě že budeme s Evropskou unií jednat o budoucích úpravách cel," řekla Mayová. Dodala, že v těchto jednáních vytyčila tři cíle: Británie by měla mít vlastní obchodní politiku s ostatním světem, měla by mít obchodní vztahy s EU bez třecích ploch a nesmí vzniknout "tvrdá hranice" mezi Severním Irskem a Irskem.

Informaci The Daily Telegraph dnes popřel také nejmenovaný zdroj z úřadu britské premiérky v Downing Street. Také podle něj se o celních záležitostech dál jedná a dosavadní návrh EU je pro Británii údajně nepřijatelný.

"Znamenalo by to mít hranici až k Irskému moři a s tím bychom nemohli nikdy souhlasit," vysvětlil zdroj. "Premiérka a vláda mají absolutně jasno o tom, že jakmile v prosinci 2020 skončí přechodné období, budeme schopni nejen vyjednávat a podepisovat obchodní dohody se zbytkem světa, ale také je zavádět," dodal zdroj.

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Skotsko a Wales součástí Spojeného království, bude po brexitu jediným regionem, který bude mít přímou hranici s EU. Otázka režimu, jaký na ní bude panovat, je jedním z hlavních sporných bodů při jednání o odchodu Británie z EU.

Mayová chce mít o dalším postupu jasno do červnového summitu EU a smlouvu s Bruselem o nových vztazích chce uzavřít do letošního října, tedy necelý půlrok před odchodem Británie z EU, napsala agentura Reuters.