Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistánské síly zlikvidovaly obávaného džihádistu, je odpovědný za smrt 100 lidí

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Pákistánské bezpečnostní síly dnes zabily na jihozápadě země hledaného islamistického bojovníka, který byl podle úřadů odpovědný za smrt více než 100 lidí, převážně menšinových šíitů. Při razii zahynuli společně s ním ještě další dva podezřelí extremisté. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na pákistánskou armádu.

Bezpečnostní složky přepadly úkryt radikálů poblíž města Kvéta, které je metropolí neklidné provincie Balúčistán. Při přestřelce byl usmrcen Salmán Bádíní, provinční velitel sunnitské radikální skupiny Laškare džhangvi, která je obviňována z řady útoků proti vyznavačům šíitské větve islámu, oznámily pákistánské úřady.

Po Bádíním pákistánské úřady pátraly pro jeho podíl na zabití více než 100 lidí, mezi nimiž byli policisté a členové menšinového šíitského etnika Hazárů. Další dva usmrcení byli podle armády radikálové připravující se spáchat sebevražedné útoky. Přestřelka si rovněž vyžádala oběť z řad pákistánské vojenské rozvědky a čtyři zraněné vojáky.

Podle vůdce Hazárské demokratické strany Abdul Chalika Hazáry bylo v uplynulých letech v provincii Balúčistán zabito více než 1500 šíitských Hazárů.

Témata:  Pákistán terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.