Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půlroční bezvládí je u konce: Katalánsko má opět svého premiéra

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Katalánsko má po více než půl roce opět svého premiéra, v Barceloně dnes složil přísahu jako předseda vlády tohoto autonomního regionu separatistický poslanec Quim Torra. Dokud ale nebude mít Katalánsko celou vládu, platí stále přímá správa tohoto regionu španělskou vládou. Torra chce některá místa ve vládě nabídnout katalánským exministrům, které Madrid loni odvolal a obvinil ze vzpoury kvůli snahám o nezávislosti Katalánska a kteří jsou nyní kvůli tomu ve vazbě.

Torrovo uvedení do úřadu dnes netrvalo ani pět minut. Nejprve tajemník katalánské vlády Víctor Cullell přečetl jmenovací dekret, podepsaný králem Felipem VI. a španělským premiérem Marianem Rajoyem. Poté Torra složil přísahu, aniž zmínil španělskou ústavu či krále.

"Slibuji, že budu plnit povinnosti předsedy vlády, věren katalánskému lidu," prohlásil Torra, který měl při tom na klopě saka žlutou stužku. Tu nosí už od října separatisté ze solidarity s katalánskými politiky, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury.

Ceremoniál se konal za účasti jen několika málo lidí, mezi nimiž byl předseda katalánského parlamentu Roger Torrent, rovněž se žlutou stužkou v klopě, Torrova manželka a matka či šéf katalánské policie Ferran López. Zástupci španělské vlády se nezúčastnili. Jako důvod podle agentury EFE uvedli, že způsob slavnostního aktu se jim zdá "nedůstojný".

Torra pronesl stejnou přísahu jako před dvěma lety jeho předchůdce v úřadu Carles Puigdemont. Ani ten nezmínil španělskou ústavu či krále. Torra i Puigdemont, který nyní čeká v Německu na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska ke stíhání pro vzpouru, jsou zastánci samostatné katalánské republiky. Puigdemontova vláda kvůli tomu loni uspořádala referendum o nezávislosti, které ale podle Madridu odporovalo španělské ústavě. Katalánci se v něm drtivou většinou při nízké účasti vyslovili pro odtržení od Španělska. Výsledky ale nemají vypovídací hodnotu, protože řada místností zůstala kvůli zákazu z Madridu zavřená a španělská policie bránila lidem v hlasování, v některých případech i s užitím obušků a gumových projektilů.

Už v pátek se nový katalánský premiér chystá navštívit ve vězení členy bývalé katalánské vlády Oriola Junquerasa, Joaquima Forna, Raüla Romevu, Jordiho Turulla, Josepa Rulla a Dolors Bassaovou, jimž hodlá nabídnout posty v nové vládě. Ve vězení navštíví i Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, kteří jsou ve vazbě už od poloviny října kvůli organizování demonstrací, a Carme Forcadellovou, která je ve vazbě za to, že jako předsedkyně katalánského parlamentu postoupila do pléna k hlasování některé zákony, jež odporují podle Madridu španělské ústavě.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy