Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opatření kvůli migrantům? Rakousko schválilo testy z němčiny pro předškoláky

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Před nástupem do první třídy budou muset děti v Rakousku od příštího roku prokázat dostatečnou znalost němčiny. Zákon, který zavádí testy z úředního jazyka, schválil dnes rakouský parlament, informovala agentura APA. Pokud předškolákovy znalosti němčiny stačit nebudou, nastoupí do podpůrné třídy se zvláštními osnovami.

Na zavedení podpůrných tříd pro žáky s nedostatečnou znalostí němčiny se už loni dohodli v koaliční smlouvě lidovci (ÖVP) s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Podle nich je totiž v rakouských školách - v neposlední řadě kvůli rostoucímu počtu migrantů - příliš mnoho dětí, které učivo kvůli nedostatečné znalosti němčiny nezvládají.

Podle ministra školství Heinze Fassmanna je cílem zákona vyrovnat nerovnosti, a zajistit tak rovnost šancí žáků z různých sociálních vrstev a nikoliv žáky segregovat. Jakmile to bude možné, budou moci podle Fassmanna žáci z podpůrných tříd přejít do tříd běžných.

Opozice zákon ostře kritizuje. Podle bývalé sociálnědemokratické ministryně školství Sonjy Hammerschmidové vládní strany experimentují na úkor žáků a učitelů. Podporovat by se podle ní měla spíše integrace a ne segregace. Podle poslance liberální strany NEOS Matthiase Strolze vládní koalice jen vychází vstříc xenofobním požadavkům svých voličů.

V podpůrných třídách, do kterých budou muset od příštího školního roku nastoupit děti, jež neobstojí v testu z němčiny, budou školáci absolvovat až 15 hodin němčiny týdně, na druhém stupni až 20 hodin. S žáky z běžné třídy se budou setkávat jen při hudební, tělesné, výtvarné a pracovní výchově. Kvůli podpůrným třídám vznikne 450 nových učitelských míst.

Dnes přijatý zákon zpřísňuje rovněž postih za zanedbávání školní docházky. Pokud se dítě do školy bez omluvy nedostaví čtyři dni po sobě, dostanou jeho zákonní zástupci pokutu ve výši nejméně 110 eur (2800 korun).

Témata:  Rakousko děti školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy