Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan přirovnal chování Izraele k nacistickému pronásledování Židů

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Jeruzalém - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal izraelský přístup k Palestincům v Pásmu Gazy k nacistickému pronásledování Židů v Evropě. Šéf tureckého státu se tak vyjádřil na dnešním zasedání Organizace islámské konference (OIC) v Istanbulu

"Neexistuje žádný rozdíl mezi zvěrstvy, které utrpěl židovský lid v Evropě před 75 lety, a brutalitou, kterou utrpěli naši bratři v Gaze," prohlásil Erdogan podle agentury AFP na zahájení summitu islámských zemí.

Zároveň obvinil vedoucí představitele "lidu, který během druhé světové války utrpěl všechny druhy mučení v koncentračních táborech" z napadání Palestinců "pomocí metod podobných těm, které používali nacisté".

Summit se koná v reakci na smrt téměř šesti desítek demonstrujících Palestinců, které v pondělí na hranici Pásma Gazy zastřelili izraelští vojáci. Masakr se odehrál v době, kdy USA slavnostně otevíraly svoje velvyslanectví v Jeruzalémě.

"To, co Izrael udělal, je banditismus, brutalita a státní terorismus," řekl také Erdogan, který zároveň incident v Pásmu Gazy přirovnal ke genocidě.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Izrael Palestina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy